SNÖVIT TÅRTA

 

Det här går åt:

1   dl    äggvita, ca 3 st

            ett par droppar ättikssprit

2   dl    socker

Kolasås:

1,5 dl    vispgrädde

1    msk ljus sirap

0,5 dl     socker

2    tsk   kakao

2    msk smör eller margarin

Fyllning och garnering:

4    dl    vispgrädde

75  g     vit choklad

             silverkulor

             vit marsipan

             citonmeliss

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 125 grader.

2.     Lägg äggvitorna i en absolut ren bunke och vispa dem med ättiksspriten till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning till en styv och blank massa.

3.     Markera tre rundlar på ett bakplåtspapper, den minsta ca 15 cm i diameter, den andra ca 18 cm och den tredje ca 21 cm. Vänd pappret och bred ut marängsmeten i rundlarna. Grädda bottnarna i mitten av ugnen tills de känns torra och släpper papperet, ca 1 timme. Låt dem gärna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt.

4.     Mät upp ingredienserna till kolasåsen utom matfettet i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt såsen koka tills den tjocknar, ca minuter. (Doppa en tesked i den heta smeten och ställ i ett glas vatten. Smeten ska då stelna till mjuk kolalik konsistens.) Dra kastrullen från värmen och rör ner matfettet. Ställ åt sidan att kallna.

5.     Lossa bottnarna. Vispa grädden. Bre ut kolasåsen på bottnarna. Lägg samman dem med lite grädde mellan varje. Den största botten ska vara underst.

6.     Täck hela tårtan med resterande grädde och strö över vit choklad som hyvlas till spån. Garnera med några silverkulor. Forma vit marsipan till rosor att lägga ovanpå tillsammans med några citronmelisblad.