LÄTTRÖKT CHILIGRAVAD LAX

 

Det här går åt för 8-10 port:

1,8 kg laxfilé med skinnet kvar

1 dl socker

1/2 dl röksalt eller vanligt salt

1 msk chiliflakes (t.ex. red hot chilipeppar)

2 msk enbär

 

Gör så här:

1.     Rör ihop socker, salt och chiliflakes. Grovhacka enbären och tillsätt dem. Om man använder röksalt behövs en mortel först.

 

2.     Gnid in laxens ovan- och undersida. Lägg i en plastpåse. Låt stå i rumsvärme ca 1 timme tills salt- och sockerblandningen löst sig. Ställ in i kylen över natten (blir gott även om den får stå några timmar).

 

3.     Se till att grillen inte är alltför het. Lägg laxsidan på ett folieark med skinnet nedåt på grillen. Sätt på locket och tillaga i ca 20 minuter beroende på tjocklek. Eller tillaga laxen i ugn, 150 grader, i ca 20 minuter.