SKALDJURSFYLLD LAXFILÉ
Det här går åt till 4 personer:
600 g laxfilé
100 g skalade räkor
50 g crabstiks
0,5 dl créme fraiche
0,5 dl majonäs
¾ dl hackad dill
Olja till pensling
4 skivor lime
Dill
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader. Dela laxen i 4 jämntjocka
bitar. Skär ett snitt mitt i varje bit ner mot skinnet så att en ficka
bildas. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form.
- Hacka räkor och crabsticks grovt, blanda med créme
fraiche, majonnäs och dill. Fördela fyllningen i laxbitarna. Pensla fisken
med lite olja, salta och krydda med citronpeppar. Låt formen stå mitt i
ugnen 8-10 min.
- Lägg fisken på serveringsfat eller direkt på varma
tallrikar. Garnera med spenatduchesse och sherrysås.
SHERRYSÅS
Det här går åt:
1 dl halvsöt sherry
1 fiskbuljongtärning
2,5 dl créme fraiche
1 msk smör
Gör så här:
- Häll sherryn i en kastull och smula ner
buljongtärningen. Koka tills halva mängden återstår. Vispa ner créme fraich
och koka ytterligare någon minut. Blanka av med en klick smör
SPENATDUCHESSE
Det här går åt:
6-8 medelsora potatisar
½ dl väl urkramad hackad spenat
1 ½ msk smör
2 äggulor
½ tsk salt
1 krm muskotnöt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Slå
av vattnet och låt potatisen ånga av.
- Pressa potatisen. Blanda med spenat, smör och äggulor.
Smaka av med salt och riven muskotnöt. Blanda väl och spritsa ut till toppar
på bakplåtspappersklädd plåt. Gratinera i ca 10 min