SKALDJURSFYLLD LAXFILÉ

 

Det här går åt till 4 personer:

600 g  laxfilé

100 g  skalade räkor

50   g  crabstiks

0,5  dl créme fraiche

0,5  dl majonäs

¾    dl hackad dill

           Olja till pensling

4         skivor lime

           Dill

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela laxen i 4 jämntjocka bitar. Skär ett snitt mitt i varje bit ner mot skinnet så att en ficka bildas. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form.
  2. Hacka räkor och crabsticks grovt, blanda med créme fraiche, majonnäs och dill. Fördela fyllningen i laxbitarna. Pensla fisken med lite olja, salta och krydda med citronpeppar. Låt formen stå mitt i ugnen 8-10 min.
  3. Lägg fisken på serveringsfat eller direkt på varma tallrikar. Garnera med spenatduchesse och sherrysås.

 

SHERRYSÅS

Det här går åt:

1    dl    halvsöt sherry

1           fiskbuljongtärning

2,5 dl    créme fraiche

1    msk smör

Gör så här:

  1. Häll sherryn i en kastull och smula ner buljongtärningen. Koka tills halva mängden återstår. Vispa ner créme fraich och koka ytterligare någon minut. Blanka av med en klick smör

 

SPENATDUCHESSE

Det här går åt:

6-8          medelsora potatisar

½   dl      väl urkramad hackad spenat

1 ½ msk smör

2             äggulor

½    tsk   salt

1     krm muskotnöt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

 

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av.

 

  1. Pressa potatisen. Blanda med spenat, smör och äggulor. Smaka av med salt och riven muskotnöt. Blanda väl och spritsa ut till toppar på bakplåtspappersklädd plåt. Gratinera i ca 10 min