SMÖRDEGSINBAKAD LAX MED VITVINSSÅS

 

Det här behövs för 4 personer:

1 rulle smördeg

4 bitar benfri lax, á ca 140 g

1 uppvispat ägg

1-2 msk sesamfrön

Fyllning:

150 g färska champinjoner, hackade

2 msk smör

1/2 gul lök, hackad

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Sås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 dl vitt torrt vin

1/2 fiskbuljongtärning

1 dl vatten

2 dl grädde

Salt, vitpeppar

Socker

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 200 grader.

 

2.     Gör fyllningen först. Fräs champinjonerna och lök i en stekpanna med smör tills all vätska kokat in och champinjonerna börjar ta färg. Salta och peppra. Låt fyllningen svalna.

 

3.     Rulla ut smördegen och dela den i fyra rektanglar. Salta och peppra laxen. Fördela fyllningen ovanpå. Lägg smördegen över fyllningen, och vänd, vik och nyp ihop den på undersidan. Skär några snitt i degen på ovansidan. Lägg laxpakten i en ugnssäker form.

 

4.     Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Stek laxpaketen i mitten av ugnen, ca 20 minuter.

 

5.     Fräs smör och vetemjöl i en kastrull under omrörning. Tillsätt vin, fiskbuljongtärning, vatten och grädde lite i taget under ständig omrörning. Låt såsen koka 3 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och socker.

 

6.     Servera såsen till laxen med kokt potatis och sallad.