SMÖRDEGSINBAKAD LAX MED VITVINSSÅS
Det här behövs för 4 personer:
1 rulle smördeg
4 bitar benfri lax, á ca 140 g
1 uppvispat ägg
1-2 msk sesamfrön
Fyllning:
150 g färska champinjoner, hackade
2 msk smör
1/2 gul lök, hackad
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vitt torrt vin
1/2 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
2 dl grädde
Salt, vitpeppar
Socker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Gör fyllningen först. Fräs champinjonerna och lök i en stekpanna med smör tills all vätska kokat in och champinjonerna börjar ta färg. Salta och peppra. Låt fyllningen svalna.
3. Rulla ut smördegen och dela den i fyra rektanglar. Salta och peppra laxen. Fördela fyllningen ovanpå. Lägg smördegen över fyllningen, och vänd, vik och nyp ihop den på undersidan. Skär några snitt i degen på ovansidan. Lägg laxpakten i en ugnssäker form.
4. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Stek laxpaketen i mitten av ugnen, ca 20 minuter.
5. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull under omrörning. Tillsätt vin, fiskbuljongtärning, vatten och grädde lite i taget under ständig omrörning. Låt såsen koka 3 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och socker.
6. Servera såsen till laxen med kokt potatis och sallad.