LYXIG FISKGRATÄNG

 

Det här går åt till 4 personer:

500 g rödspättefiléer

Potatismos:

750 g     potatis

1-2 dl    mjölk

1    msk smör

1            äggula

              salt

              peppar

Fyllning:

300 g     räkor med skal

½   msk citronsaft

1            pressad vitlöksklyfta

½   krm  cayennepeear

½   tsk    salt

Hummersås:

2    dl     hummerbuljong

              vatten + fond

1    dl     grädde

2    msk vetemjöl

              salt

½   krm  peppar

2    msk  hackad dill

Garnering:

räkor

dill

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 225 grader.

2.     Potatismos: Skala potatisen och dela i bitar. Koka den mjuk. Häll av vattnet. Mosa potatisen med elvisp direkt i kastrullen. Tillsätt mjölk, smör och äggula till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

3.     Skala rälorna till fyllningen, blanda med citron, pressad vitlök och cayennepeppar. Lägg en klick på varje filé och rulla ihop. Lägg rullarna i en smord ugnsäker form, salta. Spritsa eller klicka moset utmed formens kanter.

4.     Vispa ihop buljong, grädde och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning, koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner dill.

5.     Häll såsen över fisken. Gratinera i ugnen ca 30 minuter.

Dekorera gärna med några oskalade räkor, det ser extra festligt ut.