LYXIG FISKGRATÄNG
Det här går åt till 4 personer:
500 g rödspättefiléer
Potatismos:
750 g potatis
1-2 dl mjölk
1 msk smör
1 äggula
salt
peppar
Fyllning:
300 g räkor med skal
½ msk citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
½ krm cayennepeear
½ tsk salt
Hummersås:
2 dl hummerbuljong
vatten + fond
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
salt
½ krm peppar
2 msk hackad dill
Garnering:
räkor
dill
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Potatismos: Skala potatisen och dela i bitar. Koka den mjuk. Häll av vattnet. Mosa potatisen med elvisp direkt i kastrullen. Tillsätt mjölk, smör och äggula till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
3. Skala rälorna till fyllningen, blanda med citron, pressad vitlök och cayennepeppar. Lägg en klick på varje filé och rulla ihop. Lägg rullarna i en smord ugnsäker form, salta. Spritsa eller klicka moset utmed formens kanter.
4. Vispa ihop buljong, grädde och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning, koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner dill.
5. Häll såsen över fisken. Gratinera i ugnen ca 30 minuter.
Dekorera gärna med några oskalade räkor, det ser extra festligt ut.