BRYTBRÖD MED TOMAT OCH OST
Det här behövs till ca 36 st brytbröd:
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
400 g tomater, ca 4 st
3+1 dl riven ost
2 tsk salt
20-21 dl lantvetemjöl, ca 1,2 kilo
Gör så här:
1. Finfördela jästen i en bunke.
2. Ljumma vatten och olja till fingervarmt och häll det över jästen. Rör
tills jästen löst sig.
3. Hacka tomaterna ganska grovt. Tillsätt dem, 3 dl riven ost, salt och det
mesta av vetemjölet.
4. Arbeta degen smidig. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under duk
i ca 40 min.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i
4 delar och forma till längder. Lägg dem på plåtar. Strö över resten av
osten och platta till längderna med handflatan. Skär längderna tvärs
över till trekanter.
6. Låt jäsa under duk i ca 20 min.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Grädda 13-15 min i mitten av ugnen.
9. Låt bröden svalna utan bakduk.