CITRONKAKA

 

Det här går åt:

3          citroner

3     dl  socker

200 g   sötmandel

4          ägg

½    tsk bakpulver

Garnering:

2     tsk florsocker

1     tsk kakaopulver

 

Gör så här:

1.     Tvätta citronerna väl i varmt vatten och lägg dem därefter i en rostfri kastrull. Häll på så mycket vatten att det precis täcker frukten. Strö över 1 dl av sockret.

 

2.     Värm upp och låt frukten sjuda under lock i ca 1 timme. Ställ därefter kastrullen åt sidan och låt citronerna svalna tills de är hanterbara.

 

3.     Ta upp citronerna och dela dem. Ta bort kärnorna. Lägg därefter citronerna i en matberedare och tillsätt 1 dl av kokvattnet. Mixa samman till ett slätt mos.

 

4.     Sätt ugnen på 175 grader.

 

5.     Skålla, skala och mal mandeln. Smörj en rund bakform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Strö den med ca 1dl av den malda mandeln.

 

6.     Vispa äggen och resterande 2 dl socker riktigt vitt och poröst i minst 15 minuter med elvisp.

 

7.     Vänd varsamt ner den malda mandeln blandad med bakpulvret varvat med citronkrämen. Rör varsamt smeten slät.

 

8.     Bre ut smeten jämnt i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn efter att den är torr med en provsticka. Låt den nygräddade kakan kallna i formen.

 

9.     Blanda florsockret och kakaopulvret och strö över kakan. Servera gärna den mycket saftiga kakan med lättvispad grädde.