FARMORS VINBÄRSKAKA MED MARÄNG

 

Det här går åt:

3 dl socker

75 g margarin

5 äggulor

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 1/2 msk vaniljsocker

2 1/4 dl kall mjölk

3 msk kokande vatten

2 msk ströbröd

Vinbärsmassa:

5 äggvitor

5 dl socker

1 1/2 msk vaniljsocker

5 dl repade vinbär

 

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 200 grader.

 

2.     Rör socker och margarin vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna.

 

3.     Blanda de torra ingredienserna och rör i omväxlande med mjölk och vatten. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna.

 

4.     Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

 

5.     Öka värmen till 250 grader.

 

6.     Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Rör i sockret och vaniljsockret. Blanda sist i vinbären (gärna frysta).

 

7.     Bred på vinbärsmassan. Grädda i 5 minuter.

 

8.     Skär kakan i fyrkanter. Kakan kan frysas, men är förstås godast nygräddad.