KAFÉETS ÄPPELKAKA

 

Det här behövs till 1 kaka:

Mördeg:

50 g         smör

2 msk      strösocker

1,5 dl       vetemjöl

1             äggula

 

Fyllning:

2             äpplen

2 stora     ägg

1,5 dl       strösocker

5 dl          gräddfil

2 dl          vispgrädde

1 tsk        vaniljsocker

15-20 hackade blad av färsk anisisop eller citronmeliss

               kanel

 

Garnering:

anisisop, citronverbena eller citronmeliss

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

 

2. Blanda ihop smör, socker och vetemjöl - gärna i matberedare.

 

3. Tillsätt äggulan och kör till en deg.

 

4. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar smord kant ca 24 cm i

    diameter.

 

5. Förgrädda 12-15 minuter mitt i ugnen.

 

6. Skala, kärna ur, halvera och skär äpplena i tunna skivor.

 

7. Blanda resten av ingredienserna till fyllningen utom kanel till en jämn smet.

    Häll fyllningen i formen med den förgräddade botten. Lägg på äppel-

    skivorna, pudra över kanel.

 

8. Grädda på nedersta falsen ca 1 timme, tills smeten stannat.

 

9. Låt kakan svalna i formen. Skär runt kanten och lossa den försiktigt.

    Garnera med blad av anisisop eller citronmeliss.