MANDELKAKA MED HALLON

 

Det här går åt:

200 g       sötmandel

1/2 tsk     bakpulver

200 g       kokt kall potatis

150 g       smör eller margarin

3 dl          socker

4             ägg

Fyllning:

5 dl          hallon

1/2 msk   potatismjöl

Garnering:

               florsocker

Hallonsås:

5 dl          hallon

1/2           limefrukt

ev. 1-2 msk                 hallonlikör

1/3 dl       florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

 

2. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 22 cm i diameter - gärna med löstagbar botten.

 

3. Mal mandeln och blanda ner bakpulvret.

 

4. Riv potatisen på den fina sidan av rivjärnet.

 

5. Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och rör smeten slät mellan

    varje.

 

6. Vänd ner den malda mandeln och den rivna potatisen i smeten. Rör varsamt smeten slät.

 

7. Bred ut ca hälften av smeten i bakformen.

 

8. Lägg ner hallonen i en plastpåse och strö över potatismjölet. Skaka påsen varsamt så att

    mjölet fördelas jämt över bären. Häll ut bären jämnt över kaksmeten. Bre på resterande smet

    så att bären täcks.

 

9. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50-55 minuter.

 

10. Gör såsen under tiden: Skölj och mixa hallonen. Passera massan genom en sil. Smaksätt

      såsen med den pressade limesaften, likören och florsockret.

 

11. Sikta lite florsocker över den kalla kakan. gärna genom ett vackert tårtpapper, och servera

      med såsen och kanske lättvispad grädde till.