MANDELKAKA MED HALLON
Det här går åt:
1/2 tsk bakpulver
4 ägg
Fyllning:
1/2 msk potatismjöl
Garnering:
florsocker
Hallonsås:
1/2 limefrukt
ev. 1-2 msk hallonlikör
1/3 dl florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och mjöla en rund bakform, ca
3. Mal mandeln och blanda ner bakpulvret.
4. Riv potatisen på den fina sidan av rivjärnet.
5. Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och rör smeten slät mellan
varje.
6. Vänd ner den malda mandeln och den rivna potatisen i smeten. Rör varsamt smeten slät.
7. Bred ut ca hälften av smeten i bakformen.
8. Lägg ner hallonen i en plastpåse och strö över potatismjölet. Skaka påsen varsamt så att
mjölet fördelas jämt över bären. Häll ut bären jämnt över kaksmeten. Bre på resterande smet
så att bären täcks.
9. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50-55 minuter.
10. Gör såsen under tiden: Skölj och mixa hallonen. Passera massan genom en sil. Smaksätt
såsen med den pressade limesaften, likören och florsockret.
11. Sikta lite florsocker över den kalla kakan. gärna genom ett vackert tårtpapper, och servera
med såsen och kanske lättvispad grädde till.