PÄRON-CITRONKAKA

 

Det här går åt:

150 g       smör
3             ägg
2 dl          socker
1             rivet skal av citron
3 dl          vetemjöl
1 tsk        bakpulver
4 -5         päron

Glasyr:

saft av citronen
2-3 dl       florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

 

2. Smält smöret och låt det svalna.

 

3. Rör samman ägg, socker och citronskal. Vispa inte, kakan ska ha en

    kort och kornig konsistens. Tillsätt matfett, mjöl och bakpulver och

    rör smeten klimpfri.

 

4. Smöra en kakform och häll i smeten.

 

5. Skölj päronen. Dela dom i klyftor och stick ner dem tätt över hela kakan.

 

6. Grädda kakan ca 35 min, tills all smet har stelnat och kakan fått fin,

    guldbrun färg. Låt den kallna i 20-30 min.

 

7. Gör under tiden iordning glasyren genom att blanda citronsaft och flor-

    socker. Rör glasyren slät och klimpfri.

 

8. Picka den avsvalnande kakan med t. ex. en grov sticka.

 

9. Häll på glasyren och låt kakan stå svalt minst 6 timmar.

 

Servera den med en liten gräddklick som dessert, eller utan grädde till

kaffe eller te.