TOSCABITAR

Det här går åt till ca 30 st:

250 g       mandelmassa

125 g       smör eller margarin

3             rumsvarma ägg

2 msk      vetemjöl

1 krm       bakpulver

Toscasmet:

3/4 dl       vispgrädde

50 g         smör eller margarin

2 msk      honung

1 msk      ljus sirap

1 dl          socker

75 g         flagad mandel

Doppning:

200 g mörk blockchoklad

1 1/2 msk kokosfett eller matolja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en liten långpanna, ca 30x22 cm med

    bakpapper.

 

2. Riv mandelmassan i en bunke och tillsätt matfettet. Rör massan vit och

    porös. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Blanda

    slutligen ner vetemjöl och bakpulver.

 

3. Bred ut smeten i bakformen och grädda kakan i mitten av ugnen tills

    den nätt och jämnt är färdig, ca 15 minuter.

 

4. Till toscasmeten, blanda samman samtliga ingredienser utom mandeln

    i en kastrull. Låt massan småkoka i 6 minuter under sporadisk om-

    rörning. Ta kastrullen från värmen och blanda ner mandeln.

 

5. Bred ut den heta toscasmeten i ett jämnt lager över hela kakan och ställ

    åter in den i ugnen i ca 7 minuter, eller tills toscan fått gyllene färg. Låt

    kakan svalna i formen.

 

6. Då kakan kallnat, skär upp den i fyrkantiga bitar som sedan delas till

    trekanter. Lättast går detta om kakan är riktigt kall. Vänd den upp och

    ner på smörpapper och skär genom den mjuka mazarinbotten först.

 

7. Smält blockchokladen i varmt vattenbad eller i mikrougn. Tillsätt kokos-

    fett eller matolja och rör glasyren slät. Doppa de kalla kakorna med

    hjälp av en gaffel och stryk av den överflödiga chokladen mot kanten.

    Ställ dem på smörpapper att stelna.